Ruggenspraak

Feldenkrais miniworkshop met Liesbet De Kock

Wat is Feldenkrais?
Feldenkrais Methode is een methode voor bewegingseducatie,genoemd naar de man die het ontwikkeld heeft, Mosche Feldenkrais.
Onze bewegingen worden automatisch uitgevoerd.
Ben je een fietser of danser, bankbediende of tandarts, model of kapster, onze bewegingen
herhalen we steeds, van dag tot dag, geleidelijk aan definiëren en beperken ze ons. Wanneer we
gewond, in shok of getraumatiseerd zijn, passen we ons direct aan om de pijn te minimaliseren en controle te maximaliseren. Deze onbewuste aanpassingen zorgen voor, posturale verkrampingen
en fysieke beperkingen.

Ons vermogen om automatisch te bewegen, is een zegen en een vloek. Bewegingen zonder na te
denken -ademen, dichtknopen van een shirt, het bewaren van ons evenwicht-geven ruimte in onze geest en scheidt ons van ons lichaam.
Zodra de automatische piloot overneemt, is het vaak frustrerend en moeilijk om onze bewegingsprogrammering bij te werken. Zodra het mogelijk is veranderen we hoe we handelen en reageren. De Feldenkrais Methode is een manier om te voelen naar onze automatische bewegingsprogrammering. Het is geen medische behandeling, maar een leerproces. Hierdoor leer je jezelf beter begrijpen en beter te voelen.

Informatie over deze workshop:
De rug dient als steunpilaar, maar ook als een ketting die je toestaat in allerlei kronkels te bewegen. In deze workshop kom je via beweging in contact met je gehele
rug. Je ontdekt hoe je rug soepeler kan bewegen en je steun geeft. We leren economischer ons lichaam gebruiken.
Feldenkrais-lessen verkennen en verleggen je grenzen van bewegen en verminderen, spierspanning, stress,angst,… verbeteren soepelheid, concentratie vermogen, efficiëntie van bewegen, het vinden van harmonie en genezing,… Kortom je levenskwaliteit neemt toe.

“Movement is life. Life is a process.Improve the quality of the process and you improve the quality of life itself.”

Lessen in groepsverband :
Methode: Bewust worden door beweging
De groep wordt via eenvoudige bewegingsreeksen verbaal geleid naar het bewust worden van vaste bewegingspatronen en blokkades bij jezelf.
Dit gebeurt liggend op de grond om de inspanningen te minimaliseren, zodat je beter kan waarnemen ”hoe” je beweegt.
Door de flexibiliteit en intelligentie van het zenuwstelsel en zijn mogelijkheid om op elke situatie een nieuw en creatief antwoord te geven ontstaan nieuwe mogelijkheden tot bewegen. Ieder op zijn eigen manier en met respect voor zijn eigen mogelijkheden.